Windows Legacy OS forum

General discussion

Xp boots normally but doesnt in safe mode.

by Someguy91 / February 1, 2009 12:25 AM PST

My windows wont boot into safe mode
whenever i press safemode it gives me like a list of things
but then restarts!
But it does boot normally
I really need to go into safe mode
can anyone help?

If there is any system info required to share please ask

Discussion is locked
You are posting a reply to: Xp boots normally but doesnt in safe mode.
The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to our CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to our Terms of Use.
Track this discussion and email me when there are updates

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

You are reporting the following post: Xp boots normally but doesnt in safe mode.
This post has been flagged and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.
Sorry, there was a problem flagging this post. Please try again now or at a later time.
If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.
Collapse -
Try this recent discussion.
by R. Proffitt Forum moderator / February 1, 2009 12:28 AM PST
Collapse -
Never ran into that before but ...
by Edward ODaniel / February 1, 2009 12:40 AM PST

if you "really need to go into safe mode" you can try the following quick edit of yopur boot.ini file.

Add safe mode to the boot.ini file

Add the following line (or lines) at the bottom of the boot.ini file

This line gets you safeboot without network support
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Safe" /fastdetect /SAFEBOOT:MINIMAL

This line gets you safeboot with network support
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Safe" /fastdetect /SAFEBOOT:NETWORK

The option to boot into safe mode will now appear on the boot loader menu so you don't have to play with the F8 key.

NOTE 1: if the directory youw Windows is installed to is something other than "Windows" (such as possibly "Winnt"), change the bolded portion of each line to insdicate the actual location of your own Windows installation.

NOTE 2: if the ARC path shown above differs from that showing in your own boot.ini file change the numerical values of multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) to reflect those shown in your own boot.ini. Also if by some chance yours starts with scsi instead of multi edit the above lines to reflect the scsi.

Just in case you are confused here is a link that explains the ARC path -
http://support.microsoft.com/kb/102873

Here is a link for step by step editing of the boot.ini file -
http://support.microsoft.com/kb/289022

Collapse -
Errrr
by Someguy91 / February 1, 2009 1:27 AM PST

It still does the same...
Im going through something much bigger than just wanting to start safe mode
You see my kaspersky wont start and i thaught i would go into safe mode and fix it
everytime i try starting kaspersky they say it has encountered a serious error
the only time i was able to go into safe ( and install kaspersky properly ) was when i used combofix and it only helped once
now the pc still reboots whenever i try going into safe mode...
I want to go into safe mode and scan the pc for viruses and trojans
i already scanned my pc with malawarebytes and s[ybot
i also fixed the registry using WinASO Registry Optimizer 4.0.7
My pc is windows xp SP2
its ram is about 2gb and its about 3.1 Ghz
( if this helps after i installed kaspersky Msn started encountring " a serious error " )
This has never happned to me before i just recently formatted my pc ( like 1 week ago )
and i had McAfee installed but one day i dont know what happned it wasnt there anymore [ maybe i uninstalled it by accident ]
Thats when i decided to use kaspersky {my old anti virus}

Is there any other way of fixing this other than going in safe mode ( which isnt happening at the moment the pc just reboots after i press safe mode but it starts normally )
Maybe a virus is causing this or something..
I really dont want to format my pc again !

Thank you for your time!

Popular Forums
icon
Computer Newbies 10,686 discussions
icon
Computer Help 54,365 discussions
icon
Laptops 21,181 discussions
icon
Networking & Wireless 16,313 discussions
icon
Phones 17,137 discussions
icon
Security 31,287 discussions
icon
TVs & Home Theaters 22,101 discussions
icon
Windows 7 8,164 discussions
icon
Windows 10 2,657 discussions

Does BMW or Volvo do it best?

Pint-size luxury and funky style

Shopping for a new car this weekend? See how the BMW X2 stacks up against the Volvo XC40 in our side-by-side comparison.