Computer Help forum

General discussion

system is running so slow!

hi everyone. i have windows xp home edition running on my custom built machine and it's so slow! applications (mostly explorer 7 and firefox) take an extremely long time to load and respond to clicks of the mouse. even aim 6.0 is very slow. i have all of my anti-virus and anti-spyware programs up-to-date and i have no viruses, spyware, toolbars, or startup programs to slow me down. my hard drives are virtually fragment free, so what could possibly be slowing me down? i have a cable internet connection with more than 15mbps down and 2mps up. here are the specs of my computer:

amd athlon 64 3200+ (2.0 ghz)
ecs motherboard with ati xpress 200 chipset
1gb corsair valueselect ram (2x 512mb)
80gb maxtor diamondmax 7200rpm 8mb cache ide hd
jaton nvidia geforce 6600 pci-e x16 256mb

any suggestions or programs i could use to help? thanks!

Discussion is locked
You are posting a reply to: system is running so slow!
The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to our CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to our Terms of Use.
Track this discussion and email me when there are updates

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

You are reporting the following post: system is running so slow!
This post has been flagged and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.
Sorry, there was a problem flagging this post. Please try again now or at a later time.
If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.
Collapse -
Try a few things....

In reply to: system is running so slow!

What firewall do you have? Have you confirmed that the bandwidth is really that fast? What kinds of memory usage does your computer show? Also what are you calling "long time to load": 2 seconds, 20 seconds, 20 minutes, 2 hours? Have you updated all your drivers and windows components?

Regards,
JB

Collapse -
reply

In reply to: Try a few things....

i use norton internet security 2007, but it's never caused a problem before. my cpu usage usually never goes about 10% and my page file is never above 700mb. i have norton and i have webroot's spy sweeper. when i installed norton it said someting about an incompatibility, but it's been installed for a while now just recently i've been having problems. when i load up ie 7 it says "connecting..." for about 10 seconds before it actually loads a page. it does the same thing when i open a new tab too. firefox also is very slow to respond when i open new tabs as well.

Collapse -
doh...

In reply to: reply

thanks for your help but i actually found out that it WAS spy sweeper causing a conflict with norton. i uninstalled it and BAM! no more slowness Happy

Popular Forums

icon
Computer Newbies 10,686 discussions
icon
Computer Help 54,365 discussions
icon
Laptops 21,181 discussions
icon
Networking & Wireless 16,313 discussions
icon
Phones 17,137 discussions
icon
Security 31,287 discussions
icon
TVs & Home Theaters 22,101 discussions
icon
Windows 7 8,164 discussions
icon
Windows 10 2,657 discussions

REVIEW

Sublime suburban chariot

High on style and technology, the 2019 Volvo XC90 is an incredibly satisfying everyday crossover.