Rant

Samsung r530 Laptop boot problem (correct section)

First off, Hi peeps hope my stay is a nice one

Ok i have my neighbours lappy here with me and i shall try to start with the beginning of his problems !

A couple of mths ago he went to turn it on and NOTHING just the power
light, i tried several things like removing the battery and running just
on power etc but to no avail.
He put it in the cupboard and left it. He then turned it on a week or so
later and it fired into windows which got me a bit baffled.
Last week the same thing happened but no luck this time getting into windows just a black screen !

Ok here goes, being a PC engineer i said i would have a look ( i hate
lappys ) BUT proceeded to remove items 1 at a time , HDD, RAM, DVD,
Battery and came to the conclusion that none of these components where
the culprit.

I stripped laptop down to mobo level and removed bios battery and also
removed HSF and cleaned the NB and CPU from masses of paste, Reseated
cpu and rebuilt laptop !

Hey presto it fires up everytime now but then says NO Operating system
found. After entering the bios date etc i noticed that sata 0 HDD was
present and sata 1 DVD was also present.
I went to boot order and looked at the listed boot devices. Everyone has
a N/A next to it. I spent 15 mins trying to enable the devices ( shift +
1 ) just to be greeted by the 'Cant do that' Beeps. He also has another
Samsung notebook so i went into that bios and checked all settings
while looking at other ! Now in the other laptop in boot order the drive
is actually listed next to the AHCI Hdd where as faulty one has the
N/A.

I thought i might have reset the bios by leaving battery out for a while
as the latest version i belive is 07JD and this laptop is showing me
that it is 05JD in main bios ! I made a bootable usb pen BUT bios wont
show that either in the boot order ( although it does say usb key in
device list )

Not sure if all this has made sense to anyone , even i got lost writing
this... Basically the problem is that the devices are not showing the
model etc in the boot order yet showing just fine in the Main section of
the bios !

Any ideas with this would be a great help.

Best regards

Ian

Discussion is locked
Follow
Reply to: Samsung r530 Laptop boot problem (correct section)
PLEASE NOTE: Do not post advertisements, offensive materials, profanity, or personal attacks. Please remember to be considerate of other members. If you are new to the CNET Forums, please read our CNET Forums FAQ. All submitted content is subject to our Terms of Use.
Reporting: Samsung r530 Laptop boot problem (correct section)
This post has been flagged and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.
Sorry, there was a problem flagging this post. Please try again now or at a later time.
If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.
Comments
- Collapse -
What happens next

At the service center is they usually change the motherboard. It can upset some that the boards are rarely repaired.
Bob

- Collapse -
Samsung r530 Laptop boot problem

I have the same problem, have you found any solution yet?

- Collapse -
Solution

Yes mate i have....

Trying to remeber now as i dont have laptop with me BUT you have to set AHCI drives to MANUAL and disable in the submenu..

save and quit bios then go back in.... then goto boot devices and hopefully your drives will then be listed !!!

CNET Forums