Question

Multicore processor issues

Discussion is locked
Follow
Reply to: Multicore processor issues
PLEASE NOTE: Do not post advertisements, offensive materials, profanity, or personal attacks. Please remember to be considerate of other members. If you are new to the CNET Forums, please read our CNET Forums FAQ. All submitted content is subject to our Terms of Use.
Reporting: Multicore processor issues
This post has been flagged and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.
Sorry, there was a problem flagging this post. Please try again now or at a later time.
If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.
Comments
- Collapse -
Answer
Quite odd.

Here, even with one core doing that, no overheating. Is this some homebrew machine?
Bob

- Collapse -
Yeah

I built the computer myself (if thats what you mean by homebrew). I just reset it and it seems like its dividing up the processing much better now... strange

- Collapse -
Oh wait...

Now the first core (core 0) is having the same behaviour. Seems like it only happens when i play games

- Collapse -
Are you overclocking ? Are these temps at idle or while

playing games or what ?

I'm running an i860 and all the cores are 30c or lower as I write this post.

VAPCMD

- Collapse -
Just a few thoughts.

1. Get out that heat sink compound and pull the heat sink and put a drop more there then button it down.
2. Leave the case cover off.

And 50C is not that bad for heavy loads. It's all of 10% more than the adjacent core.
Bob

- Collapse -
While Playing Games

This only happens while playing games. And yes, those are temps while playing games. No overclocking is currently being done and I am using a coolermaster 212 plus which I installed yesterday (I used the stock paste tho, not that it should matter in my issue)

Its not the temps that worry me at all, its the fact the one processor seems to like to go ahead and do all the work. If the temps arent bad on the one core, than I guess I shouldnt be worried I suppose. I just found it kind of odd.

- Collapse -
Just sharing.

Pre-applied thermal compound is usually not a good idea. I always use my own. Also, remember the old lessons about delta-t. You can drop the air temp in most desktops 5+ degrees by leaving the cover off.
Bob

- Collapse -
Well...

It wasnt pre-applied, it just came with the kit. However I have new tube of TX2 lying around somewhere but didnt really want to open it. (no reason why, just didnt, lol)

I used the line method of application as ive heard its better for quad cored

- Collapse -
Links about that.
http://www.arcticsilver.com/intel_application_method.html

Since one can have vertical or horizontal lines, the spread method would catch all the surface area for best effect. But that's a little too simple. I like to use a dental mirror and find a little compound squished out all around. Not too much, just a little so I know the entire surface is covered.

Then again, unless it's crashing we have little to discuss.
Bob
- Collapse -
Haha, well

I squished it out alot trying to get the cooler on enough I think. It was a little challenging especially because its quite a large cooler.

On another note, I went into my BIOS and found out Turbo Boost was enabled by default which essentially overclocks the CPU to a certain point without needing to mess around with voltages and whatnot, so I disabled it.

Hopefully that will help with the situation I was having and will probably lower the temps as an added bonus.

CNET Forums