Windows Legacy OS forum

General discussion

CTEaxSPl library not registered

by Shafra / November 18, 2003 6:45 AM PST

Hey All, Exactly every OTHER time I boot my system I get the above error. This is driving me insane. I understand it to be something to do with SB Audigy, ore specifically geared towards some type of "splash screen" that is not needed. How can I get rid of this? I downloaded a program called "runreg" I believe and after removing it the system just hangs on the desktop showing nothing but wallpaper. Luckily I could bring up CTRL+ALT+Delete and run a system restore through MSCONFIG. Can someone help me with this please?

Discussion is locked
You are posting a reply to: CTEaxSPl library not registered
The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to our CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to our Terms of Use.
Track this discussion and email me when there are updates

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

You are reporting the following post: CTEaxSPl library not registered
This post has been flagged and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.
Sorry, there was a problem flagging this post. Please try again now or at a later time.
If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.
Collapse -
Re:CTEaxSPl library not registered
by R. Proffitt Forum moderator / November 18, 2003 7:36 AM PST
Collapse -
Re:CTEaxSPl library not registered
by digy / August 16, 2004 2:58 AM PDT

how to solve this problems? other than disable it .can i find this file back?

Collapse -
Did you check the supplied link? And..
by R. Proffitt Forum moderator / August 16, 2004 3:24 AM PDT

If I read your post in PC Hardware, why did it have more detail than here?

A new finding is that I think an user triggered this issue by accepting a driver from Windows Update. Did you?


PS. Since you posted in PC Hardware, are you suspicious about failing hardware?

Collapse -
Same Problem "Library Not Registered"
by jkristoff / December 20, 2004 12:02 PM PST

I am getting the exact same problem, but with Windows 2000 running. I have the error message that shows "CTEaxSpl", and "Library Not Registered" pop-up when I restart my computer, and it will refuse to load all the way up, until I restart again. I read this forum and it looks like you said it was an SB Audigy issue? Hmm, if that is true, I am going to head to their website first (I already tried to see if they have a solution. I have not tried the other method yet of MSConfig, but will try that also.

Popular Forums
Computer Newbies 10,686 discussions
Computer Help 54,365 discussions
Laptops 21,181 discussions
Networking & Wireless 16,313 discussions
Phones 17,137 discussions
Security 31,287 discussions
TVs & Home Theaters 22,101 discussions
Windows 7 8,164 discussions
Windows 10 2,657 discussions


Help, my PC with Windows 10 won't shut down properly

Since upgrading to Windows 10 my computer won't shut down properly. I use the menu button shutdown and the screen goes blank, but the system does not fully shut down. The only way to get it to shut down is to hold the physical power button down till it shuts down. Any suggestions?